top of page

"Mis naljakas mütsike sul peas on?" ehk turbanijutt

Updated: Apr 2, 2021

Niimoodi küsivad minu käest tavaliselt vanad sõbrad-tuttavad. Veidi vähem tuttavad ja need, keda ma veel ei tunne, tavaliselt lihtsalt vaatavad sama küsimus huulil, aga viisakuse mõttes igaks juhuks ei küsi midagi.


Ma mäletan, et ma ise ka kunagi mõtlesin umbusklikult, et kas see on nüüd miski naljakas ekshibitsionism või hoopis kahtlane religioosne rühmitus. Ja tegelikult loomulikult ei ole see kumbki neist ja kõik on palju lihtsam.


Joogas treenime me end, et olla teadlik oma peenenergiatest ja saavutada nende üle meisterlikkus. Peakatte kandmine, olgu selleks siis lihtne rätik, kapuuts või turban, võimaldab sul korrale ja ärkvele kutsuda oma kuuendat keskust – ajna tšakrat. Turbani tehnoloogia seisneb selles, et see stimuleerib ajuainet, tekitab fookuse ajupoolkerade sõõrides ja häälestab sinu neuroloogilist süsteemi.


Aju koosneb 26 osast. Need pisikesed luukesed on pidevas liikumises isegi kui see on ainult mikromillimeetrites. See, kui palju nad liiguvad, mõjutab seda, kui rahulikult või ärevalt sa end tunned ja mil määral oma emotsioonide ameerika mägedel end sõidutada lubad. Kui sa seod oma juuksed üles kokku ja katad pea turbaniga, tõmbad sa kõik need osad ideaalsesse ja õigesse kohta. Su meel on selgem ja fokusseeritum. See sõna sõnalt aitab sul oma „pead koos“ hoida.


Suurem osa meie energiast liigub välja pealae kaudu ja et see enda sisse alles jätta (või siis mitte nii kiirelt tal ära lennata lasta), kaetakse pea. Sellepärast ei lõika joogid ka juukseid. Juuksed on elus ja neil on energeetiline funktsioon täita: nad tõmbavad päikeseenergiat ja töötavad justkui antennid muutes meid tundlikemaks ja intuitiivsemaks. Sidudes juuksed üles ja kattes pea turbaniga muutub meie energia fokusseerituks ja annab meile võimsa läbitungiva projektsioonijõu.


Ma kannan tavaliselt turbanit ainult joogatades-mediteerides, aga vahel ka siis kui tean, et ees ootab päev, kus on palju suhtlemist-toimetamist ja vajan selget meelt ja efektiivset energiakasutust. Vahel ka siis kui lähen poodi midagi vajalikku soetama. Ja et ma sealt kümne muu mittevajaliku asjaga ei naaseks, on turbanist „pea külmana hoidmisel“ palju abi.


See tunne, mille turban tekitab - meeleselgus, energia, fokusseeritus, iseendas kohal olemine, väljaspoolt tulevate emotsioonide neutraliseeritus - on lihtsalt nii mõnus, et kaalub üles igasuguse ebakindla mõttepojakese teiste inimeste võõristusest.


Turbani kandmine on omaette kriya ja meditatsioon üheskoos. Kõigepealt 5 meetri pikkuse kanga endale korralikult pähesidumine ja siis kõikide silmade enda peale tõmbamine ja tähelepanu keskmes olemine kuhu iganes sa ka ei sammuks.


P.S: Kundalini joogaga tegelemisel ei ole see turbaniteema üldse kohustuslik. Täiesti vabalt võid sa olla täpselt nii nagu sul kõige mugavam on. Sellest on abi aga näiteks siis kui mõni meditatsioon või harjutus sul pea valutama paneb. Siis võiksid küll proovida seda meditatsiooni või harjutust teinekord kaetud peaga teha ja vaadata kuidas siis end tunned.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
urban yogini õnnelaboratoorum
bottom of page