top of page

Õietolmuallergiast priiks

Updated: Apr 2, 2021

Kundalini joogas on üks pranayama ehk hingamisharjutus, mis on mõeldud astmast vabanemiseks. Aga see töötab väga hästi ka õietolmuallergiaga puhastades ja tugevdades sinu kopse.


Seisa püsti, kannad koos aga varbad laiali, et tasakaal püsiks paremini. Siruta käed sirgelt üle pea peopesad koos, sõrmed sirged. Kalluta end nii taha kui saad ja tee tulehingamist 1-3 minutit. Selleks, et sa ei kukuks pikali on seda harjutust igaks juhuks hea teha pehme diivani taga või paluda keegi enda selja taha sind vajadusel kätele püüdma. Hästi tähtis on kallutada end maksimaalselt taha!


On öeldud, et see pranayama peletab astma sama kiiresti eemale kui käteplaks varese. Muidugi kui sa oled juba pikemat aega taoliste hingamisteeliste ebamugavuste käes piinelnud, on vaja natuke rohkem aega puhastumiseks ja vareseparve eemaleplaksutamiseks. Võta endale sihiks näiteks 40 päeva ja tee seda hingamisharjutust 3 minutit iga päev ühtegi vahele jätmata.


Psühhosomaatika järgi on kopsud seotud kurbusega. Ehk siis misiganes mure kopsude või hingamissüsteemiga ilmneb, on tark hetkeks aeg maha võtta, enda sisse vaadata ja kõik allasurutud-enda sisse jäetud kurbusetükid vabaks lasta. Vahel on seal leina või üksindust, vahel lihtsalt vanu haavumisi, millest endale teadmata kinni hoiad. Aga võib-olla oled sa arvanud, et kurbust ja pisaraid peabki iga hinna eest enda sees kinni hoidma. Igal juhul on nii et kui lased sel pikalt ja/või intensiivselt endas sisse koguneda, annab keha ühel hetkel alla. Sest see on ainuke võimalus kuidas sa tema sõnumeid lõpuks ometi kuulma hakkaksid. Kui kurbus muudkui koguneb, kasvab see ühel hetkel vihaks. Ja igasuguse allergia põhjuseks arvavadki paljud targad inimesed olevat just kurbusest väljakasvanud viha.


Aastakobarad tagasi avastasin mina ka ühtäkki, et sellel kõige kaunimal elule ärkamise aastaajal ei saa ma teha muud kui aevastada, nina nuusata, silmi nühkida ja õhku ahmida. Ja kui kõik see nali võttis enda alla igast aastast kokku juba 4 kuud, olin väga lähedal allaandmisele.


Aga igasugune haigus ja ebamugavus füüsilise keha tasandil saab alati alguse tasakaalutusest psüühikas. Just sellepärast ei olnudki miski minu sees nõus süstide ja antibiootikumidega, mis õietolmuallergiale leevendust pakkuda lubasid. Ja otsustasin tagajärgede likvideerimise asemel tegeleda hoopis algpõhjus(t)ega. Käisin mõned korrad homoöpaadi juures, nõelravis, hüpnoosi- ja metameditsiiniseansil. Ja hakkasin igapäevaselt praktiseerima joogat ja meditatsioone.


Eile tuli mulle meelde, et juba viimased kaks ja pool kuud peaksin ma õhku ahmides aevastama. Aga kõik on hästi. Kevad on kordades värvilisem ja lõhnavam. Ja milline nauding on võtta sõõm värsket õhku kopsude sisse ja tunda, et seal tõesti on ruumi ja avarust.

23 views0 comments

Recent Posts

See All
urban yogini õnnelaboratoorum
bottom of page