top of page

Kuidas tõsta 6 minutiga energiat ja tuju ehk ishnaani võlu

ISHNAAN ehk külma vee teraapia. Kõige lihtsamad 2 minutit, millega oma elu muuta. Ja ma ei tahagi tegelikult üldse rääkida talisuplusest (sest niimoodi hops ilma eelneva tasapisikulgemiseta kohe praegu jäisesse vette hüpata ei ole väga arukas), vaid tema vennast - külmast dušist (mida saad kohe nüüd ja praegu oma ellu integreerida). Miks? Sest kõigi nende arvukate füüsiliste, mentaalsete ja emotsionaalsete kasutegurite eesotsas troonib minu jaoks see aspekt: külm vesi annab mulle motivatsiooni. Impulsi elada, mitte oma elu maha lösutada.


Joogas öeldakse ishnaani kohta, et see on sinu päeva esimene julgustükk. Ja et meil on vaja siin elus arendada endas kolme asja: julgust, pühendumist ja iseloomu.

Nii nagu külm vesi paneb turbohooga liikuma su vere, paneb ta liikuma ka su energia. Ja sinu energiast sõltub sinu seisund. Millises seisundis tahan ma oma elu mööda saata? See, milliste mõtete, tunnete ja tegemistega elan ma ühte päeva oma elust, näitab mulle kätte selle, milliste mõtete, tunnete ja tegemistega elan ma oma elu tervikuna. Päev on elu mikromudel. Niisiis. Vaadates ausalt otsa oma tänasele päevale, mõtle hetkeks, kui kõik järgmised päevad sinu elus oleksid täpselt samasugused, kas oled rahul? Kui ei, siis muuda midagi homses päevas. Motivatsioon ja impulss selleks on lähemal kui sa arvad.

Millist elu sa valid elada?


Leidsin oma kümme aastat tagasi kirjutatud blogipostituse ja kopin selle ka siia allapoole :)


Kui su enegia on nullis, motivatsioon lõunasse ära lennanud ja üldse ei tahaks teki alt nina välja pista, siis joogidel on üks kiire ja lihtne viis sellise seisundi muutmiseks - külm dušs. Moodsamalt öeldes: hüdroteraapia.

Kui toksid selle sõna guuglisse sisse, leiad ohtralt kiidusõnu ja teaduslikke tunnustusi kui hästi see südant, kõhtu, maksa ja seedesüsteemi ravib, aju stimuleerib, verekeemia ja naha nooruslikkust säilitab, rakutasandil mürke välja ajab ning näärmesüsteemi vunki täis hoiab.

Joogid alustavad sellega varahommikul oma päeva, aga täiesti vabalt võid seda näiteks ka pealelõunase kohvitassi asemel katsetada (muidugi kui su kontoris või kusiganes su päevad mööduvad dušš leidub)


Talita nii:

1. minut: Hõõru oma nahk ja keha soojaks. Ükskõik kas kasutad selleks spetsiaalset massaazikinnast või paljaid käsi. Nii et tunned, et keha hakkab mõnusalt huugama ja nahk värvub roosaks. Harja ringjate liigutustega alt üles liikudes soojaks kõigepealt jalad, siis käed ja lõpuks kõht-rind-õlad. Nüüd võta puhast mandliõli (mida leiab muuseas ka täitsa tavalisest Prisma poest) ja määri end sellega kokku.


2. minut: Keera dušikraan sinisele poolele. Seni kuni vesi paraja külmusastme võtab alusta sina juba tulehingamisega (mäletad see oli see tugev läbi nina väljahingamine samal ajal kui naba vastu selga liigub). Nüüd siruta oma vasak jalg veejoa alla samal ajal teda tugevalt hõõrudes ja tuld hingates. Seejärel pista veejoa alla parem jalg ja hõõru teda. Nüüd vii vee alla vasak käsi täies pikkuses ja seejärel parem käsi täies pikkuses. Samal ajal ikka tugevalt keha hõõrudes ja tulehingamist tehes.


3. minut: Jätka tulehingamisega ja hüppa tervenisti duši alla. Kui oled seal all jätka hüppamist, tulehingamist ja tugevat keha masseerimist. Tantsi eskimotantsu või laula jääkarulaulu. Tee ükskõik mida, mis sind esimesest 5 sekundist üle aitaks. Peale seda on juba kerge ja mõnus.


6. minut: Oledki jõudnud kõige nauditavama ja sõltuvusttekitava osa juurde. Hüppa duši alt välja ja paar hetke lihtsalt naudi kuidas su keha jalatallast pealaeni justkui tšillipipraks muundub. Suriseb, kuumab ja õhetab. Nagu piparmündikomm. Võta mõni karusem rätik ja hõõru end sellega kuivaks. Mida intensiivsemalt höörud, seda tugevamalt keharakud uuenevad.


Ja oledki uuesti laetud ja ülendatud. Mine ja sära maailmale!


P.S: Külma dušši ära võta palavikus ega menstruatsiooni ajal. Kõikide muude tervislike väljakutsete korral küsi ka alati enne oma arstilt nõu.

88 views0 comments

Recent Posts

See All
urban yogini õnnelaboratoorum
bottom of page